
Panettone
60 min. | stredná
Zoznam ingrediencií
200 g Hery
650 g polohrubej múky
50 g droždia
150 g krupicového cukru
250 ml mlieka
4 žĺtky
2 vajcia
150 g kandizovaného ovocia nakrájaného na drobné kúsky
150 g hrozienok
Hera na pomastenie pergamenového papiera
1 lyžička soli
štipka nastrúhaného muškátového orieška
kôra z 1 citróna
1 vajce na potieranie
Postup prípravy
Droždie zmiešame s lyžičkou cukru a polovicou vlažného mlieka. Dobre rozmiešame, pridáme ešte 2 lyžice múky a vyšľaháme. Takto pripravíme riedke cestíčko, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.
Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, vajcami, soľou, muškátovým orieškom, citrónovou kôrou, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Potom pridáme vykysnutý kvások, krátko prepracujeme a nakoniec vlejeme vlažnú rozohriatu Heru. Cesto dôkladne vypracujeme a necháme na teplom mieste asi 30 minút kysnúť.
Vykysnuté cesto zľahka prepracujeme a vytvoríme bochník.
Do formy vysokej 12 cm s priemerom 16 cm vložíme pergamenový papier pomastený tukom. Na papier dáme bochník a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
Pred pečením povrch narežeme do kríža a potrieme rozšľahaným vajcom. Rúru predhrejeme na 200 °C a panettone najskôr asi 20 minút zapekáme, potom teplotu znížime na 160 °C a dopekáme asi 40 minút.
Po upečení necháme panettone asi 30 minút vo forme chladnúť, potom ho vyklopíme na kovovú mriežku a po úplnom vychladnutí odlúpneme pergamenový papier.
